You are currently browsing the archives for the uncategorized category

2xEinstürzende Neubauten

Den 11 och 12 november spelade Einstürzende Neubauten på Divadlo Archa i Prag. Första kvällen spelade dom ett fantastiskt set på två och en halv timme. Jag hade jättebra plats lång fram ända tills något av extranumren då en överförfriskad herre dök upp jämte mig och började jazza runt helt vilt med svängande armbågar i höjd och extrem närhet till mina glasögon. Allt gick dock bra.

Tidigare under dagen hade min envetna förkylning utvecklat sig till halsont och extrem hosta. På en föreläsning på eftermiddagen fick jag gå ut och tokhosta i flera minuter på toaletten. Hostan gjorde dessutom att tårar sprutade helt okontrollerat, så jag såg helt förstörd ut under och efter hostanfallet. När lugnet lagt sig tog jag hostmedicin och gick tillbaka in i föreläsningssalen där jag kunde stanna i fem-tio minuter innan anfallet kom tillbaka och jag lämnade föreläsningen för gott.

Av rädsla för att vansinneshosta under konserten tog jag hostmedicin precis innan jag gick iväg och packade väskan full med Strepsils för att ha något att suga på. Hostmedicinen höll i sig ända fram till Silence is Sexy ironiskt nog. Precis när låten satte igång började det kittla i halsen och vid ett av de långa tysta partierna stod jag och kämpade med att inte hosta samtidigt som tårarna rann. Jag fick stafettsuga på Strepsils-tabletterna. När en tog slut var en ny tvungen att vara knäckt ur paketet och på väg mot min mun. Efter cirka sju Strepsils var anfallet över.

Andra Neubauten-dagen bestod av en kort Neubauten-spelning med låtar de sällan spelar live, därefter en soloföreställning med Blixa Bargelds projekt Rede/Speech. Kvällen avslutades med Neubauten-basisten Alexander Hackes sidoprojekt Hitman’s Heel.

På Divadlo Archa kostade det fem tjeckiska kronor (1,90 sek) att hänga av sig och 30 tjeckiska (11,40 sek) för en öl. Det väger upp vilket biljettpris eller konsertrelaterade inköp som helst, alltså köpte jag Haus der Lüge-skivan och USB-stickan med båda kvällarnas konsertinspelningar på. USB-stickan fick man dessutom i en fin metallbox och saker som förpackas i fina boxar är svåra att motstå.

Bot och bättring

En viss fru Dennefors har påtalat att min blogginläggstakt inte varit så frekvent på ett tag och att det får bli fart på bloggen igen. Jag förstår henne precis. Sedan den 22 oktober har jag väntat på en uppdatering av Karens New York-blogg. Igår blev den äntligen uppdaterad och idag kommer en ordentlig uppdatering av min blogg.

Jag tar vid där jag slutade ungefär med Marias besök här i Prag. Trots att vi bara hade två dagar på oss tycker jag att vi hann med det väsentligaste med utomhuskaffe på en fantastiskt vacker innergård, en titt i de judiska kvarteren, besök på slottet, John Lennon wall (första gången för mig och jag måste säga att som turistmål känns den rejält överskattad), drack den enda billiga ölen i Mala Strana på ett café-/tvätteriställe, gick över Karlsbron, tittade på viktiga byggnader i Staré Město, drack drinkar på Orange Bar, besökte art house-biografbaren, åt panerad ost, tittade på TV-tornet, samt smakade på kaffe-, nässel- och körsbärsöl på ett mikrobryggeri. Inte illa alls och väldigt roligt hela tiden.

En samling

Jag verkar omedvetet ha startat ett samlande på frisörskyltar och inte mig emot. Jag ser fram emot att skaffa fler. Titta noga på bild nummer två. Trodde inte att kopplingen mellan dåliga ordvisar och frisörsalonger sträckte sig utanför Sverige, men i Wien är man tydligen också lika vitsiga. Notera att de dessutom gjort ordvitsen i rebusform.

Ett annat fotoprojekt jag tänkte genomföra medan jag är i Prag är att åka hela den gröna linjen på tunnelbanan och fota alla stationer. Än så länge har jag bara två stationer, så det kan inte kallas en samling ännu.

Idag har jag lyssnat på tjeckiska i flera timmar och förstått lösryckta ord som t ex ordet för tio. Jag har också pluggat ryska på ett new age-aktigt fik i mitt kvarter. Jag hade sett folk sitta där ensamma och arbeta eller plugga och tyckte att det verkade som en bra studiemiljö. Förutom att mainstream-new age-musik spelades på dämpad volym var det ett bra ställe att sitta på. Det vill säga tills det startade någon form av trumcirkel med frigörande trummande på dagordningen. Jag bytte rum och dörrar stängdes emellan, men ändå kunde jag höra ett galet, frenetiskt trummande med inslag av hippieprimalskrik följt av applåder. Det pajade pluggandet, men jag var ändå nästan färdig, så jag avslutade hemma i mitt rum.

I morgon åker jag till Berlin för att träffa Kalle!

Mot Prag – steg ett: Varberg

I lördags inleddes fas ett av min flytt till Prag. Jag tog med mig Kalle, lämnade vår lägenhet och tillsammans begav vi oss mot tågstationen och tåget mot Varberg. Enkelt så: man köper biljett till Öresundståget i automaten, går och dricker en öl på stationen och går sedan bort till tåget. Vad man kanske inte väntar sig är att finna varje öppet utrymme på tåget packat med människor. Fångar och djur skulle inte ens fått transporteras på detta sättet. Möjligtvis djur då kanske, men om någon fått syn på det hade shockrubrikerna i kvällspressen inte låtit vänta på sig.

En något tryckt och desperat stämning la sig över oss när vi inser att det inte finns en chans i helvetet att vi ska kunna komma på och frustrerat ondgör vi oss över Öresundstågens gränslösa försäljning av biljetter, frågar oss vad avreglering av tågtrafiken ska vara bra för och svär över profitjakten. Nästa Varbergståg gick över två timmar senare och kördes då såklart av SJ, vilket gjorde biljetterna vi hade värdelösa.

Som en räddande superhjälte körde pappa upp och hämtade oss och med det var steg ett slut.

Welcome!

Diploma for Årets Göteborgare 2009

Diploma for Årets Göteborgare 2009.