You are currently browsing the archives for the prague category

Prague visit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Last Thursday I took the bus to Prague to see some friends and visit the Designblok exhibition. As usual Prague was lovely, although grey and rainy most of the time. I could have done without the rain, but grey and foggy kind of suits Prague.

This was my third year visiting Designblok and also the weakest of the three I’ve seen. What I have found most fun when visiting the exhibition in the past is the extremely creative design of the exhibition spaces, but this year seemed more bland and uninspired. Of course there were excellent exceptions, like a room with a floor covered in water for displaying jewelry made of salt crystals and rope, where the light was turned down low and you walked on planks to get through the room. Some of these pieces were shown at the Budapest design week last year and they where instant favorites of mine. Seeing them in the display created for Designblok was amazing. (You can see a picture I took in the Budapest exhibition of one of the necklaces here.)

Although the exhibitions weren’t as exciting as previous years, Designblok is always worth visiting if not only for the fantastic locations they choose for housing the exhibitions. Last year it was housed in a grand palace in the Old Town, a mid-18th century palace merged with an early 20th century modernist addition to the building, and in the house next to (or in?) a house where Franz Kafka used to live. This year one part was again housed in the Kafka house and the other two were in a palace just off the Charles Bridge which normally houses the AMoYa art museum and in an old cargo train station up in Žižkov. In my Flickr set from last year’s design excursion to Budapest, Brno and Prague you can see pictures from the fantastic AMoYa palace and the Designblok exhibition by the Kafka house.

While in Prague I also saw an exhibition of Czech photographer František Drtikol (1883-1961) at the Museum of Decorative Arts and The Blind Leading the Blind by Jake and Dino Chapman at the Rudolfinum Gallery.

The rest of the visit was spent just hanging out, walking long distances, biking (including a fantastic one-minute boat ride over the river where the captain wore a striped sweater along with a typical boating hat and his assistant was a perfect blue clad sailor), seeing “the guy on the horse” statue (Jan Žižka), admiring the view of Prague from various places, drinking beer and burčák, and having different types of cheese dishes. I also visited a very nice bar/café/bike-repair place with chalk drawings of Astrid Lindgren’s Alla vi barn i Bullerbyn on the wall behind the bar.


Na shledanou

Om fyra timmar sitter jag på bussen hem till Göteborg.  Alla mina saker är nerpackade och klockan fem kommer Gabriel (den andra svenska utbytesstudenten) och hjälper mig att bära mina saker till Florenc-stationen. Tillsammans har vi denna veckan firat av Prag genom att ha ätit på Dynamo i måndags, druckit Primátor-öl i tisdags och ätit på Clear Head och druckit drinkar igår kväll. Idag har jag hälsat på i Gabriels skulpturstudio, som inte ligger på skolan utan bakom Florenc. Man kan se Gabriels väldigt fina kranieskulptur i spegelns reflektion på fotot ovanför. Den sovjetmärkta stolen hör också till skulpturen.

På förmiddagen åt jag sen pannkaksfrukost på Bohemia Bagel och efter besöket i skulpturverkstaden åkte jag ut till Praha 10 och handlade på ett mega-Tesco. Dom hade allt förutom Crocodille-baguetter, så jag hoppas dom har några vegetariska kvar vid Florenc.

Snart är det dags för middag. Misstänker att det kommer bli en italka-baguett på Panerian. För att motverka eventuell hunger på bussen ska jag försöka trycka i mig någon form av kaka efteråt.

Vi ses i Sverige!

Överraskningar

I fredags lämnade jag in den första rullen från min Holga-kamera för framkallning och idag hämtade jag upp resultatet (korten i inlägget är från rullen, tror det är Slottskogen). Resultatet var en total överraskning. Det var nämligen längesedan jag to slut på filmen. Över ett och ett halvt år sedan och har blivit liggande i kamera tills nu. Den största anledningen är att det lätt går på fem-sexhundra i Sverige att få framkallning, kopior och negativ inscannade på CD. Här betalade jag 200 och kunde dessutom fått 10%-studentrabatt såg jag efteråt. Så nu ska det experimenteras en massa och fotas i New York och sedan framkallas när jag kommer tillbaka till Prag.

Idag var jag på franskt café och åt citronmarängpaj och smakade på en chokladstubbe (också ett slags bakverk). Det kommer nog att bli ett besök till på onsdag.

Efter ett mail från vår internationella koordinator på skolan verkar det som att vi erasmusstudenter kan plocka upp lite pengar för att täcka en del av våra boendekostnader här i Prag. Väldigt trevligt, måste jag säga. Ska kollas upp imorgon.

Om jag en dag råkar ha en sådär tvåtusen som ligger hemma och skräpar ska jag köpa en sån här glasfågel.

Mindre än en vecka kvar

På fredag åker jag hem och eftersom jag tycker om att ha koll på läget har jag i kväll provpackat inför resan. Delat upp i det som jag vill lämna kvar och packat ner i en väska och tryckt ner så mycket som möjligt i de andra väskorna och kassarna. Jag hoppas på bärhjälp från den andra svenska utbytesstudenten. Om jag måste bära själv kommer det bli jobbigt. Jag är också lite nervös över hur busspersonalen kommer reagera på all min packning. Dom påstår att man bara får ha med sig en väska och lägga i bagaget och sedan ha handbagage med sig på bussen. Jag har en väska på hjul och Kånken som jag vill lägga i bagaget, dessutom har jag den väskan jag bär omkring på varje dag, en stor tygkasse och antagligen en till tygkasse. Om dom krånglar tänker jag spela dum turist och hur mycket folk kan dom rimligtvis ha på bussen till Oslo vid den här tiden på året att bagageutrymmet är för fullt för min Kånken? Jag kommer alltså vara helt ovetande om alla reseetikettsbrott jag begår och bara knö mig på bussen.

En bidragande faktor till mina överfulla väskor är att jag var och shoppade i en second hand-affär en liten bit härifrån som hade så bra saker och till ett pris man inte kunde säga nej till. Jag köpte ett lila askfat i glas (vilket gör det till det andra askfatet i glas jag har i packningen), fina knappar, en röd plåtlåda för första hjälpensaker att ha i bilen, två fina små glas, en glaskaraff, en anteckningsbok och fyra svartvita fotografier. Jag betalade ungefär 70 sek.

Var också uppe i Žižkov och köpte en svart kompis till den vita kaninen.

Idag har jag också köpt saker. Den fina svartvita asken blev äntligen min. Till min lättnad fanns den guldiga inte kvar, så jag behövde inte tveka om vilken jag skulle köpa. Har idag också köpt en bok om tjeckoslovakiska filmaffischer plus en filmaffisch.

I brist på lussekatter (som jag är sugen på varje dag) köpte jag en stjärnformad julmuffins. Den var helt OK, men verkligen ingen lussekatt.

Slask

När jag skriver detta har snögubben som uppenbarade sig måndag morgon på min innergård reducerats till en tråkig slaskhög. Det har blivit några plusgrader här och allt droppar. Det regnar under alla tak och snön man trampar omkring i är så blöt att det nästan är som att gå i tröga vattenpölar.

Idag på lunchen gick jag till kubistmuseeum-shoppen och skulle köpa den här fina porslinsasken. Det har varit planerat väldigt länge att jag ska ha med mig ett ex hem, men när jag kom dit idag förvirrade dom mig med att ha en likadan ask fast med guldränder. Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag gick därifrån. Jag är ju väldigt förtjust i guld, men originalutförandet från 10-talet är med svarta ränder vilket talar för att det svarta är det som gäller. Får se om jag gör ett nytt försök i morgon.

En sak som jag har klarat av att köpa är i alla fall en fin Krtek-chokladkalender.