You are currently browsing the Eva-Lotta Mattsson: blog blog archives for November, 2010

Megavinter

Idag har det snöat och i morgon ska det bli nio minus. Jag vet inte om jag kan klä mig för sådana temperaturer och dessutom har jag blivit förkyld igen. Det blir att klä sig i så många lager kläder som möjligt, minst dubbelt av allt.

God jul till mig

Jag måste ha varit ovanligt snäll i år när julklappsutdelningen börjar så här tidigt och så här bra. Tack så mycket Erasmus-stipendieutdelarna, Adlerbertska stipendiefonden och Prags fördelaktiga prisbild och fina utbud.

Mitt smyckeskrin börjar likna Noaks ark, jag vet…

Shopping!

Idag var jag på alternativmodemässan Code:Mode och shoppade loss. Köpte flera fina smycken, en fickspegel och en vit kanin som ska få hålla den gröna kaninen på mitt köksbord hemma sällskap. Mitt dyraste inköp var på tre hundra svenska och var ett valhalsband. Allt annat låg under hundralappen!

Mässan var oerhört välbesökt och man fick tränga sig fram mellan borden och kika över folks axlar för att se vad som fanns att köpa. De flesta kläder som såldes var väl sådär, men det fanns desto fler fina väskor, broscher, örhängen, halsband, anteckningsblock och roliga hårsmycken.

Julen har kommit till Prag

Idag har julen kommit till Prag. Julskyltningen är på plats, julgranarna uppsatta på torgen och lamporna tända i träd och på lyktstolpar och snön har lagt sig som på beställning.

Det mesta ser mysigt ut. Annat ställer jag mig tvekande till. Till exempel är den konformade plastgranen på Vaclavské náměstí med sina blinkande fotoblixtar till belysning ett epilepsianfall waiting to happen. Att jag inte hittade en hel drös med krampande julklappsshoppare kring granen var faktiskt förvånande, men det kanske var för ljust ute fortfarande.

Lyxgatan Pařížká var mysigast. Hela alléen var klädd i fina små ljusslingor.

När jag skulle hem fick jag den goda idén att gena genom gamla torget och titta på granarna i mörkret. Problemet var bara att jag uppenbarligen inte var den enda som tänkt detta. Jag lyckades timea mitt genande med granupptändning (och det astronomiska urets uppträdande) och området kring torget var helt fullt. Det var göteborgskalas-trångt och lite till och jag stretade emot strömmen. Tvingades stryka mig längs med husfasaderna hela vägen till Můstek då det som tur var började mattas av lite.

Hemmakväll och snö

Nu har den första snön lagt sig på taken utanför mitt fönster. Om jag öppnar fönster kan jag göra snöbollar och kasta ner på innergården.

Idag har jag skurit till papper till min bok i bokbinderiverkstadens underbara pappersskärarmaskin, samt vikt sidorna och lagt i press. Jag skar till alla mina 10 inhandlade 70×100-papper. Jag hade inte alla räknat på hur många papper jag behövde för boken och tio visade sig vara väldigt mycket, så nu kommer jag göra anteckningsböcker av resten av det uppskurna pappret och kommer förhoppningsvis kunna ha de mönster jag ska trycka som omslag (översta fotot visar en av mina mönsterskisser).

Ikväll har jag valt att stanna hemma. Eftersom Helena kommer på tisdag vill jag se till att ha så mycket som möjligt av allt skolarbete klart tills dess.

I går fick jag hemmagjord müsli i en liten burk av min hostelägarinna. Den var supergod och jag åt den både till frukost och kvällsmat. Efter kvällsmaten åt jag brie och salta kex, drack en öl som någon lämnat i kylen för några veckor sedan (en fördel med att vara permanent boende) och tittade på På spåret på SVTplay. Ost och kex blev lite av en besvikelse eftersom de enda salta kexen på mitt Tesco förutom salt också hade paprikasmak vilket inte alls passade till brien. Efter På spåret tittade jag på skräckis på datorn.