You are currently browsing the Eva-Lotta Mattsson: blog blog archives for December, 2010

Na shledanou

Om fyra timmar sitter jag på bussen hem till Göteborg.  Alla mina saker är nerpackade och klockan fem kommer Gabriel (den andra svenska utbytesstudenten) och hjälper mig att bära mina saker till Florenc-stationen. Tillsammans har vi denna veckan firat av Prag genom att ha ätit på Dynamo i måndags, druckit Primátor-öl i tisdags och ätit på Clear Head och druckit drinkar igår kväll. Idag har jag hälsat på i Gabriels skulpturstudio, som inte ligger på skolan utan bakom Florenc. Man kan se Gabriels väldigt fina kranieskulptur i spegelns reflektion på fotot ovanför. Den sovjetmärkta stolen hör också till skulpturen.

På förmiddagen åt jag sen pannkaksfrukost på Bohemia Bagel och efter besöket i skulpturverkstaden åkte jag ut till Praha 10 och handlade på ett mega-Tesco. Dom hade allt förutom Crocodille-baguetter, så jag hoppas dom har några vegetariska kvar vid Florenc.

Snart är det dags för middag. Misstänker att det kommer bli en italka-baguett på Panerian. För att motverka eventuell hunger på bussen ska jag försöka trycka i mig någon form av kaka efteråt.

Vi ses i Sverige!

Överraskningar

I fredags lämnade jag in den första rullen från min Holga-kamera för framkallning och idag hämtade jag upp resultatet (korten i inlägget är från rullen, tror det är Slottskogen). Resultatet var en total överraskning. Det var nämligen längesedan jag to slut på filmen. Över ett och ett halvt år sedan och har blivit liggande i kamera tills nu. Den största anledningen är att det lätt går på fem-sexhundra i Sverige att få framkallning, kopior och negativ inscannade på CD. Här betalade jag 200 och kunde dessutom fått 10%-studentrabatt såg jag efteråt. Så nu ska det experimenteras en massa och fotas i New York och sedan framkallas när jag kommer tillbaka till Prag.

Idag var jag på franskt café och åt citronmarängpaj och smakade på en chokladstubbe (också ett slags bakverk). Det kommer nog att bli ett besök till på onsdag.

Efter ett mail från vår internationella koordinator på skolan verkar det som att vi erasmusstudenter kan plocka upp lite pengar för att täcka en del av våra boendekostnader här i Prag. Väldigt trevligt, måste jag säga. Ska kollas upp imorgon.

Om jag en dag råkar ha en sådär tvåtusen som ligger hemma och skräpar ska jag köpa en sån här glasfågel.

Mindre än en vecka kvar

På fredag åker jag hem och eftersom jag tycker om att ha koll på läget har jag i kväll provpackat inför resan. Delat upp i det som jag vill lämna kvar och packat ner i en väska och tryckt ner så mycket som möjligt i de andra väskorna och kassarna. Jag hoppas på bärhjälp från den andra svenska utbytesstudenten. Om jag måste bära själv kommer det bli jobbigt. Jag är också lite nervös över hur busspersonalen kommer reagera på all min packning. Dom påstår att man bara får ha med sig en väska och lägga i bagaget och sedan ha handbagage med sig på bussen. Jag har en väska på hjul och Kånken som jag vill lägga i bagaget, dessutom har jag den väskan jag bär omkring på varje dag, en stor tygkasse och antagligen en till tygkasse. Om dom krånglar tänker jag spela dum turist och hur mycket folk kan dom rimligtvis ha på bussen till Oslo vid den här tiden på året att bagageutrymmet är för fullt för min Kånken? Jag kommer alltså vara helt ovetande om alla reseetikettsbrott jag begår och bara knö mig på bussen.

En bidragande faktor till mina överfulla väskor är att jag var och shoppade i en second hand-affär en liten bit härifrån som hade så bra saker och till ett pris man inte kunde säga nej till. Jag köpte ett lila askfat i glas (vilket gör det till det andra askfatet i glas jag har i packningen), fina knappar, en röd plåtlåda för första hjälpensaker att ha i bilen, två fina små glas, en glaskaraff, en anteckningsbok och fyra svartvita fotografier. Jag betalade ungefär 70 sek.

Var också uppe i Žižkov och köpte en svart kompis till den vita kaninen.

Idag har jag också köpt saker. Den fina svartvita asken blev äntligen min. Till min lättnad fanns den guldiga inte kvar, så jag behövde inte tveka om vilken jag skulle köpa. Har idag också köpt en bok om tjeckoslovakiska filmaffischer plus en filmaffisch.

I brist på lussekatter (som jag är sugen på varje dag) köpte jag en stjärnformad julmuffins. Den var helt OK, men verkligen ingen lussekatt.

Slask

När jag skriver detta har snögubben som uppenbarade sig måndag morgon på min innergård reducerats till en tråkig slaskhög. Det har blivit några plusgrader här och allt droppar. Det regnar under alla tak och snön man trampar omkring i är så blöt att det nästan är som att gå i tröga vattenpölar.

Idag på lunchen gick jag till kubistmuseeum-shoppen och skulle köpa den här fina porslinsasken. Det har varit planerat väldigt länge att jag ska ha med mig ett ex hem, men när jag kom dit idag förvirrade dom mig med att ha en likadan ask fast med guldränder. Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag gick därifrån. Jag är ju väldigt förtjust i guld, men originalutförandet från 10-talet är med svarta ränder vilket talar för att det svarta är det som gäller. Får se om jag gör ett nytt försök i morgon.

En sak som jag har klarat av att köpa är i alla fall en fin Krtek-chokladkalender.

Besök och nedräkning

Mellan tisdag och lördag var Helena här och hälsade på mig, vilket var hur roligt som helst. Prag var väldigt kallt och mycket snöigt (har hört rykten om att 30 cm föll på onsdagen och det känns ganska rimligt eftersom det verkligen vräkte ner), men vi hade det bra ändå. Åt god mat, drack vin, öl och sovjetskoj (ryskt bubbel), fyndade på klädrea och second hand, sightsee:ade, gick på museum och var på inflyttningsfest hos några av utbytesstudenterna.

På onsdagseftermiddagen släppte jag ut Helena ensam i Prag i tre timmar när jag hade mina kurser i bokbinderistudion. Jag blev klar med anteckningsboken jag arbetat på sen jag kom hit. Den blev bra och jag fick högsta betyg och en stjärna i kanten.

I torsdags startade min nya studiokurs. Den verkar bra. Vi ska formge en dagstidning och läraren pratar bra engelska. Vi utbytesstudenter ska till och med få en egen InDesign-lektion med tips på hur man arbetar med tidningslayout på bästa sätt.

Min tid i Prag börjar ta slut. Om två veckor är jag hemma i Göteborg. Känns faktiskt lite konstigt, men trevligt på samma gång. Och om en månad är jag ju faktiskt tillbaka. Bara jag får köpt en flygbiljett från Köpenhamn någon gång.